RICINOLJA är en fet, kallpressad rengöringsolja för huden.

Ricinolja är en perfek oljs i rengöringskosmetika, massageoljor och i läppstift.

Populär som hårolja för ökad hårväxt och mot torr hårbotten! 

Gammalt, traditionellt laxeringsmedel. 

Utvinns ur ricinfrön.

Hållbarhet 4-5 år.

Vetenskapligt namn: Ricinus communis Oil, Växtdel: frö, Ursprungsland: Indien

Användning av ricinolja kan spåras 4000 år tillbaka i tiden till Egyptens faraoer och i Indien användes den redan för 2000 år sedan för att bota olika åkommor.

Hudvård: Ingen olja känns fetare och tjockare än kallpressad ricinolja. Den stannar kvar länge på hudytan; det tar åtminstone en timme för oljan att absorberas, om den absorberas alls. 

Idag är ricinolja kosmetikaindustrins favoritolja för att det är den enda olja som är löslig i alkohol.

Ricinolja på hår och ögonfransar: Den har bakterie- och svampdödande egenskaper och ricinolsyran som finns i ricinolja skyddar hårbotten och hår från mikrobiella och svampinfektioner, två orsaker till håravfall. 

Dess fettsyror ger håret näring och förhindrar hårbotten från att torka genom att behålla fukt.

Bland annat anses den även öka hårväxten och göra dina ögonfransar vackrare. Ger nytt liv till bleknat och torrt hår. 

Ett utdrag från en gammal skrift om vad man kan göra med Ricinplantan: ”Frukten får håret att växa på kvinnor. Stöt den, gör en smet av den, fukta hårbotten med oljaa. Kvinnan ska gnugga huvudet med den.”

Använd Ricinoljan på hårbotten (och på ögonfransarna med stor försiktighet)

Använd ca 1-2 gånger i veckan och låt den sitta 30-60 minuter. Tvätta bort med schampo. Massera in schampot innan du blöter håret eftersom oljan är väldigt fet.

Hudläkemedel: Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Används i omslag och preparat där det är viktigt att fettet inte sugs upp för snabbt, som i rengöringskräm, salva och kräm till skydd på torra ställen som armbågar, knä och hälar, på eksem, psoriasis, åderbråck och svårläkta sår. 

Där inget annat hjälper på en sårig barnstjärt kan ricinolja göra susen.

Hudolja: 100 % - i huskurer mot diverse fläckar, ingniden 2-3 gånger dagligen i veckor-månader. I Rom mot fräknar, i Norden mot leverfläckar (åldersfläckar), i USA mot vårtor.

Smink: I allt som ska ligga kvar och ge glans, mest typiskt i högkvalitativa läppstift där ricinolja kan utgöra över halva innehållet.

Hudreaktion: Kan irritera och göra läpparna torra och inflammerade. Fall av kontaktallergi har rapporterats (sällsynt).

Historisk: Ricinolja är mycket gammalt som läkemedel och hudvårdsmedel i Europa, Afrika och Asien. 

Den nämns på kilskriftstavlor i det sumeriska Babylonien på 2000-talet f. Kr, i Eberspapyrusen i Egypten omkring 1550 f. Kr. och i sanskrittexten Bowers handskrift i Turkestan på 400-talet f. Kr. 

Ricinolja invärtes: Traditionellt använt som laxeringsmedel. 

Dosering för laxering: 15-20 ml.

Håller sig mycket bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-5 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl.

Från svenska Crearome.

Kallas även: Castorolja, kastorolja

Vetenskaplig benämning: Ricinus communis 

Engelska: Castor Oil - kastorolja

SEK 59.00
Loading Uppdaterar varukorg...
Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: